Diákszempont Általános Iskola és Gimnázium

Diákszempont Általános Iskola és Gimnázium

Panni gondolatai - Általánosan az általánosról

2020. május 20. - Diákszempont

48362235_2192891060966245_3457798506956193792_o.jpgÉn úgy gondolom, hogy akkor működik jól egy iskola, ha egy egységes koncepciót képvisel, amivel minden ott dolgozó pedagógus azonosulni tud. A Diákszempont Iskolában a rendszerszemléletű oktatást képviseljük. Ez alatt a gyakorlatban azt értjük, hogy abban igyekszünk a gyerekeknek támogatást adni, hogy az egyes tanagyag tartalmak közötti kapcsolódást, összefüggéseket lássák. Tehát azt szeretnénk elérni, hogy a nálunk tanuló gyerekeknek rálátása legyen a tanév során elsajátított ismeretekre, felismerjék az összefüggéseket, és tudjanak ennek mentén gondolkodni.

 Ehhez egy nagyon összehangolt pedagógiai munkára van szükség.  Az évet mindig úgy kezdjük, hogy a tantárgyakat összehangoljuk, megkeressük a kapcsolódási pontokat, és ezeknek a mentén olyan projecteket valósítunk meg, amik a tantárgyak közöttiséget támogatják, tehát a tantárgy-integrációt igyekszünk támogatni. Nálunk is van frontális oktatás, hiszen mindennek helye van, és egy iskolának az a feladata, hogy a tanórai munkaszervezés változatos legyen.

Hiszek benne, hogy egy jó iskola  mindenképpen önállóságra kell nevelje a gyerekeket, miközben fejlesztenie kell a kreativitásukat is és meg kell tanítsa őket párban, csapatban dolgozni. Szintén kiemelt feladata, hogy adjon nekik lehetőséget arra, hogy tudják fejleszteni a kritikai gondolkodásukat és tudják az elméleti tudásukat majd a gyakorlatba átültetni. Az nem lehet a siker kulcsa, hogy valaki mennyire tudja a történelmi évszámokat és hogy milyen lexikális tudást lehetett egy gyerekbe belesulykolni a hosszú évek során, sokkal inkább az, hogyha tényleg azt látjuk, hogy önmagukkal képben lévő, magukról letisztult képet alkotni képes gyermekek kerülnek ki az iskolánkból. Ez nem azt jelenti, hogy nekik 18 évesen biztosan tudniuk kell, hogy ők mik akarnak lenni, de az, hogy mind az erősségeikkel, mind a korlátaikkal tisztába legyenek, azt viszont nagyon hangsúlyosnak gondolom.

Büszke vagyok a mi kis iskolai együttműködő közösségünkre, hiszen amit nagyon fontosnak tartok, az a szociális kompetenciák fejlesztése, tudjon csapatban dolgozni, és képes legyen egy problémára úgy tekinteni, hogy megoldási javaslatai legyenek. A Diákszempont Iskolában a diák, a szülő és a pedagógus egy nagyon erős hármas egységet alkot, ennek köszönhetően nem kizárólag az életkori sajátosságokat vesszük figyelembe, hanem könnyebben tudunk koncentrálni a gyermek egyéni tempójának megfelelő haladásra.

Nagyon fontos, hogy milyen a kisiskolai közeg, hiszen az alsó tagozatban lehet megalapozni, hogy a gyermekben kialakuljon a tanulással kapcsolatosan egy pozitív viszony, szeressen iskolába járni, szeressen tanulni. Ehhez sokat kell játszani. Mi például igyekszünk nagyon játékosan tanítani a kisgyerekeket és nem gondolom, hogy túl kell a gyerekeket terhelni. Az általunk képviselt tanterv és pedagógiai elv nem erről szól, sokkal inkább a boldog gyerekről, aki döntéseket meghozni képes sikeres felnőtté válhat.

További információ:
www.diakszempont.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diakszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr7515709692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása